konst av Maria FeukOm Maria Feuk
Bildgalleri
  akvareller
  oljemålningar
  katter i olja
  ansikten i olja
  ansikten på glas
  ansikten på kakel
  blandat
Bilder från utställningar
Kontakt
Index
Mina andra hemsidor

 Jag höll i pennan så länge jag minns, och det var många år. Som liten fick jag sitta och avbilda svåra motiv, med min far som instruerade när jag gjorde fel i proportioner eller former. Han berättade samtidigt mycket om var, varför och hur, samt om konsthistoria och om konstnärer.

Som större, satt jag gärna och ritade, oftast människor, kläder, men även abstrakta motiv. I tonåren hade jag åstadkommit en del verk som man nog kan kalla skisofrena. Jag styrde inte fram mina motiv utan de kom djupt inifrån.

Jag har även lärt mig annat, kläddesign och sömnad, arkitektur och inredning, och även ritat dessa. Jag har gärna avbildat människor och inredning med både blyerts och akvarellpensel. På gymnasiet hade jag glasslipning och keramik som tillvalsämne.

Min far som målade i sin ateljé, frågade mig ofta vad jag tyckte om hans halvfärdiga tavlor, och jag var en sann kritiker, då förstod han att han inte lagt ner så mycket tid på mig i onödan.

Jag har tyvärr inte sparat dessa tidiga objekt. Jag var 28-29 år när jag för första gång målade med olja. Den allra första tavlan blev Clownen. (se bild under porträtt.)

Jag kom till Sverige till min dåvarande make 1988 och anlände samma dag hit som min far dog. Då satt jag mig och tecknade hans porträtt (ses under blandat), det var mitt sätt att ta farväl av honom.

Sedan dess har jag gått genom en hel del i mitt nya land, och förutom att jag aktivt deltog i husrenovering och trädgårdsanläggning, målade jag en del landskap som ni ser här från menyn. Jag deltog också diverse målarkurser, keramik kurser och porslinsmålnings kurser för att hålla intresset vid liv, det var då jag har gjort bl.a. karikatyrerna på vit kakel som du ser här.

På hantverkslinjen har jag även mött större maskiner, har testat massor av olika material, och blev utbildad möbelsnickare. Men kroppen och lågkonjunkturen satte stop för min karriär i den branschen.

Jag har fått möjlighet till att gå i Orrefors Glasskola, och under två år där blev jag duktig på dem flesta teknikerna inom glasets underbara värld. När jag även blåste glas, då var jag fast vid materialet. När jag ensam skulle ställa ut på gallerier, har jag även målat akvareller för att få en genomgående stämning på både väggar och podier. Dessa är alltså gjorda mellan 2000-2010 och varit utställda (och delvis sålda) på flera platser.

Tack för att ni läste om mig.


Maria Feuk

upp